ENSIE záró konferencia Nagyrozvágyon

Nagyrozvágy községe egy nemzetközi projektben vehetett részt, és az ENSIE projekt záró rendezvényeként megrendezett konferenciának adhatott otthont. A konferencia témája a szociális szövetkezetek, a szociális vállalkozások itthon és külföldön volt.

A projektben 12 partner vett részt 10 országból: Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Olaszország, Lettország, Horvátország, Portugália, Románia, Szlovénia és Csehország. A fő projekt partner és az egész együttműködés megálmodója Fülek Város Önkormányzata volt. Az eredeti terv szerint Bátorterenye adott volna otthont a rendezvénynek, de miután visszaléptek a Belügyminisztérium javaslatára Nagyrozvágy községe adhatott otthont a konferenciának.

A projektben való részvételt indokolja, hogy a község 2013-ban az elsők közt alapított szociális szövetkezetet. A Rozvágy-Text Szociális Szövetkezet pozitív és negatív tapasztalatairól, a kezdeti nehézségekről és akadályokról Hogya Orsolya, a szövetkezet elnöke és Nagyrozvágy község polgármesterasszonya mesélt. A partner országok számára, ahol még csak kialakulóban van ez a vállalkozási forma ezek a tapasztalatok jó leckeként szolgálhatnak. A projekt célja a tapasztalatcsere, valamint egy európai hálózat kiépítése a szociális vállalkozások területén.

A konferencia az állófogadással majd a megnyitóval vette kezdetét. Azok a vendégek, akik nem értették a magyar nyelvű előadásokat, fejhallgatón hallhatták az előadások angol nyelvű fordítását. Hogya Orsolya köszöntötte a vendégeket: dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő urat, Stumpf Attilát, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetőjét, Lehet Andrásnét, a Belügyminisztérium szociális szövetkezeti koordinációs osztályának vezetőjét és dr. Agócs Attilát, Fülek város polgármesterét, valamint a partnerországok delegációit.

A polgármesterasszony után dr. Hörcsik Richárd is köszöntötte a résztvevőket, majd angol nyelven szólt a vendégekhez. Úgy véli hatalmas megtiszteltetés ez Nagyrozvágy községének, hiszen a hasonló nemzetközi eseményeknek, konferenciáknak többnyire a nagyobb városok adnak otthont. Kiemelte, hogy Nagyrozvágy sikerei jó példát mutathatnak más településeknek. Végül gratulált a községnek az esemény sikeres szervezéséhez és ennek lebonyolításához.

Stumpf Attila hivatalvezető úr a Cigándi Járás munkaerőpiaci helyzetéről, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség csökkenés alakulásáról tartott előadást példákkal szemléltetve a járás sikeres vállalkozásait.

A következő prezentációban Lehel Andrásné bemutatta hogyan is lehet az értékteremtő START közfoglalkoztatási programból továbblépni és egy szövetkezeti formát kialakítani. Magyarországon a szociális szövetkezeteket legalább 7 fővel lehet megalapítani, melyből az egyik alapító tag az önkormányzat. Bármilyen tevékenységgel foglalkozhat, amelyet a törvény nem tilt. Majd ezt az elméletet Hogya Orsolya, polgármesterasszony a gyakorlatban is bemutatta. 2012-ben a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően 5 fővel létrehoztak egy varrodát. Az ötletet az adta, hogy a község zászlói elkoptak, és mivel a településen sok varrónő volt, ezért a munkaerő is adott volt a varrodához. 2013-ban úttörőként mikor belevágtak a szociális szövetkezet létrehozásába egy biztosabb megélhetést szerettek volna biztosítani a község varrónőinek. Mindössze egy nap alatt körvonalazódott az ötlet. Zászlókat, faliszőnyegeket, tornazsákokat készítettek, majd miután megkapták a kiegészítő támogatást vásároltak egy hímző gépet, így ma már a zászlókra címereket is tudnak hímezni.

Egy rövid kávészünet után a konferencia második felében bemutatkoztak a partnerszervezetek, akik prezentálták saját eredményeiket. Végül a gálavacsorán a vendégeknek lehetőségük volt megismerni a magyar kultúra szépségét és sokszínűségét is, hiszen műsort adott a Búzavirág Néptánccsoport és a Bodrogközi Cigányzenekar is. A szervezők remélik, hogy a konferencia után is folytatódnak a közös munkák és továbbra is segítik egymást az ENSIE projektben résztvevő országok.

Zemplén TV : https://www.youtube.com/watch?v=T9Quocq7Tw8&fbclid=IwAR1q6e9fc-XrRYrpYWAMKmoPv0CMIpNTIZGN-A4ths-NTTy2gzp62NQilmc

Észak-Magyarország újság: https://www.eszak.hu/megyei-korkep/2018/12/09/tiz-orszag-gyult-ossze.eszak?fbclid=IwAR2_8R_R37BKMOOTAgRmAkRspxjlcONgZDANuxdfOskSf1xWtpm-PxacP78